Driegangenmenu (leuk voor kerst of andere gelegenheden)

Wij hebben een hele leuke vriendengroep. Oorspronkelijk waren het vrienden van manlief, want ze zaten allemaal bij elkaar in de klas op het MBO. Maar naarmate er meer vrouwen in het spel kwamen werd het een gezamelijke vriendengroep. Het is superleuk dat we na zoveel jaar, elkaar nog steeds minimaal 2x per jaar zien, ook al wonen we verspreid door heel Nederland.

Eerst gingen we 2x per jaar met elkaar uit eten, maar op een gegeven moment hebben we dat gewijzigd en leek het ons leuk om thuis voor elkaar te koken. En zo begon de traditie om wisselend, steeds bij een ander te eten.

Vorig jaar mei waren wij aan de beurt, en ook afgelopen november hebben wij weer gekookt. Helaas heb ik van het laatste menu nog geen foto's, dus daar moeten jullie nog even op wachten.

Het menu van vorig jaar mei is ook heel geschikt om nu met de kerstdagen klaar te maken. Het is niet moeilijk, veel is al van te voren voor te bereiden, maar toch zet je een indrukwekkende maaltijd op tafel.

Wat bereid je alvast de dag van te voren:
Mosterd honing dressing:
Schep 1 eetlepel mayonaise en 60 ml sinaasappelsap los in een bekertje. Doe daar 1 theelepel mosterd en de 1 koffielepel honing doorheen en schenk in een klein spuitflesje. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Witte chocolade parfait:
(voor 4 personen)
2 eetlepels honing
75 ml water
300 gram witte chocolade (ik gebruik green en black, is gezoet met rietsuiker)
3 eieren (gesplitst)
300 ml slagroom

Vind je rauwe eieren eng dan kun je de eieren pasteuriseren op deze manier.
http://mammatjevanalles.blogspot.nl/2016/02/zelf-eieren-pasteuriseren.html


Bedek een bakvorm van 20x21 cm met plasticfolie.
Kook het water met  honing tot de honing is opgelost en laat daarna nog 2 minuten zachtjes koken. (tot 120 graden) Breek hier de chocolade in kleine stukjes boven en laat helemaal smelten. Klop de eidooiers los en meng door het chocolademengsel. Klop de slagroom stijf en spatel ook door het chocolademengsel. Klop de eiwitten stijf en spatel dit als laatste ook door het chocolademengsel. Giet in de bakvorm en bedek met huishoudfolie. Zet in de diepvries totdat het helemaal is opgesteven.

Blauwe bessenjam:
Kook 1 pakje diepvries blauwe bessen tot jam. Roer hier evt 1 a 2 eetlepels honing doorheen en laat dit koken totdat het wat dikker wordt. Schenk in een potje en bewaar in de koelkast tot gebruik.

Heb je dit allemaal klaar staan, dan kun je met het menu beginnen.

Voorgerecht:

Gevulde champignon op een bedje van rucola, gedecoreerd met parmezaanse kaas en mosterd-honing dressing.


Wat heb je nodig: 
(Per persoon)

XXL champignons (bij AH)
1 ei
zout
peper
Rucola
Parmezaanse kaas
Mosterd-honing dressing

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op  200 graden hetelucht
Hol de champignon een beetje uit en bestrooi het met peper, zout en de knoflookpoeder.
Breek er een eitje boven en zorg ervoor dat het niet over de rand loopt. Bak het eitje in ongeveer een kwartier gaar. Als het nog te zacht is, laat je het nog 5 minuten langer in de oven staan.
Zet ondertussen de bordjes klaar.  Spuit de dressing op het bordje en bedek met een handje rucola.Zet daarop 1 champignon en decoreer met de parmezaanse kaas.

Hoofdgerecht:

 Zalm uit de oven met peultjes en broccoli


Wat heb je nodig:
(voor 1 persoon)

1 zalmmoot
Broccoli
Peultjes
Aardappelballetjes

Hoe maak je het:
Bestrooi de zalm met peper en zout en leg op de vel in een ovenschaal. Zodra de champignons uit de oven gaan zet je de zalm in de ovenschaal op het rooster voor 20 minuten in de oven. (je kunt ook nog even wachten, maar laat de oven dan gewoon aanstaan.
Op een bakplaat leg je een velletje bakpapier waarop je de aardappelballetjes verspreid. Zet deze onder het rooster in de oven en bak gelijktijdig met de zalm. Roer ze halverwege een beetje door elkaar.

Serveer met broccoli en peultjes of ieder ander soort groente naar keuze.
Verder kun je nog een lekkere sla erbij klaarmaken, dat doet het altijd goed bij een menu.

Nagerecht:

Witte chocoladeparfait met bosbessen:


Wat heb je nodig:
Chocoladeparfait
blauwe bessenjam
blauw bessen
kokosrasp


Hoe maak je het:
Gebruik een bakkwast om vegen blauwe bessenjam op een bordje aan te brengen.
Steek met een cirkelvormige uitsteker rondjes uit het ijs, en zet op het bordje. Decoreer met de blauwe bessen en de kokosrasp.

Ik hoop dat jullie net zo genieten van het menu als dat wij dat hebben gedaan.
Heel veel succes, en natuurlijk ben ik super benieuwd naar jullie resultaat. Laten jullie het weten met #mammatjevanalles?

Liefs,
Willeke

Bronnen:
Natuurlijk heb ik niet alles zelf bedacht. Inspiratie haalde ik hier vandaan.
http://healthyrecipesblogs.com/2013/11/04/eggs-baked-in-portobello-mushrooms/
http://www.zelfmaakrecepten.nl/parfait/

Reacties