zaterdag 29 april 2017

Kalter hund [foodblogswap april 2017]

Kalter Hund, en wat mag dat dan wezen? Kalter hund is de Duitse variant van onze Arretjescake. En ik weet niet wat het is, maar ik houd van de perfectie van de Kalter hund. Waar bij onze Hollandse Arretjescake de nuchterheid van de Hollanders duidelijk tot uiting komt, gewoon alles door elkaar roeren en dat is het, wordt het in Duitsland met een uiterste precisie gemaakt en dat zie je terug.
 Ik houd van precisie, ook in het bakken. Zou het door mijn analistenopleiding komen? Gelukkig ontbreekt het mij ook niet aan een flinke portie Hollandse nuchterheid. daarom heb ik de Kalter hund gedecoreerd met witte chocolade, die niet suikervrij is, maar wat wel heel lekker is. Genieten!


 Voor de foodblogswap van april mocht ik wat maken van de blog van Lianne. Zij heeft met de zoetekauw een leuke blog, vol met hartige en zoete baksels. Toen ik haar arretjescake recept zag, wist ik gelijk dat ik dit recept wilde maken. Maar nu op de Duitse manier. Het voordeel van de Kalter hund is ook dat het met veel minder suiker wordt gemaakt. Verder lijkt het recept wel op de arretjescake van Lianne. 

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van mijn eigen gebakken biscuitjes (recept) wat hem waarschijnlijk nog lekkerder maakt. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een pak biscuitjes kopen in de winkel en die gebruiken.

Laten we snel met het recept beginnen. Jullie kunnen natuurlijk niet wachten ;-)

Wat heb je nodig:
(voor een cakevorm van 22 cm)

375 gram kokosolie
75 gram cacao
150 gram oerzoet
2 eieren (optioneel)
200 ml slagroom
Biscuitjes
witte chocola (evt.)

Hoe maak je het:

Verwarm de slagroom in een pannetje en smelt de kokosolie hier in. Roer hier de cacao en suiker doorheen. Laat een beetje afkoelen en roer dan de eieren erdoor heen. (de eieren zijn niet perse nodig, maar maakt wel dat de chocola beter mengt (als emulgator)

Vet je cakevorm goed in en bedek met wat bakpapier. Bedek de bodem met een laagje chocola en druk hier een rij biscuitjes in, zo dat het helemaal bedekt is met biscuitjes. (alsof je lasagne maakt)
Hierover weer een laagje chocola, koekjes, enz...
Eindig met een laagje chocola.

Laat 2 tot 3 uur opstijven in de koelkast, en decoreer evt. met witte chocolade, of zoals jij het leuk vind.

En vergeet niet te genieten als je hem aansnijd en vooral niet als je er een hapje van neemt.

Liefs,
Willeke

Bron:
http://www.de-zoetekauw.nl/2016/10/arretjescake/



vrijdag 28 april 2017

oma's biscuitjes.

Als ik deze kop en schotel zie dan denk ik aan mijn lieve oma. Mijn lieve oma, waar ik altijd thee dronk uit dit soort kopjes.



Toen we nog in hetzelfde dorp woonden, wandelden mijn zussen en ik na schooltijd regelmatig naar haar toe, en altijd stond ze voor ons klaar en altijd was het gezellig.
Bij zo'n kopje thee kregen we ook altijd een biscuitje. Vaak de variant met kokos of kaneel erover heen. Echt heerlijk! Ik genoot er elke keer weer van.


En heel soms, als het eens heel erg lekker weer was, dan kregen we 2 van die koekjes. Dan werd er van een rol vanilleijs een plak afgesneden en die mochten we dan tussen die twee koekjes opeten.

Ja... die goeie ouwe tijd...

Maar nu nog steeds, als we bij haar zijn, krijgen we de thee uit deze prachtige kopjes.

Omdat ik de oude tijden wil laten herleven, nu het recept van de basisvariant van de biscuitjes. Gewoon de simpelste koekjes die er zijn. En om het helemaal af te maken, met een speciale biscuitjesuitsteker gemaakt, maar heb je die niet, dan kun je ze natuurlijk met ieder willekeurig andere koekjesuitsteker maken.


Wat heb je nodig:

100 gram roomboter
50 ml water
15 ml citroensap
100 gram palmsuiker
250 gram speltbloem
3 gram baksoda
2 gram zout

Hoe maak je het:

Smelt de roomboter in een pannetje samen met het water, de citroensap en de suiker.
Roer goed door, en laat wat afkoelen.
Meng de speltbloem met de baksoda en het zout en roer hier de stroperige gesmolten boter doorheen.
Zet voor ongeveer 2 uur in de koelkast.
Kneed het deeg nog een keer goed door en rol het daarna uit. Bestuif het deeg eventueel wat met bloem om plakken te voorkomen.
Steek de koekjes uit en leg op een bakplaat.
Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht en zet in de tussentijd het bakblik nog even in de koelkast. Zo word het deeg weer wat harder en behouden de koekjes hun vorm.
Als de oven op temperatuur is, bak je de koekjes in een kwartier tot 20 minuten lichtbruin.

Wij vinden ze heerlijk!
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden en wat oma ervan vind. Binnenkort maar weer eens langs gaan met deze zelfgebakken koekjes.

Liefs,
Willeke




dinsdag 25 april 2017

Grote opruim/schoonmaak meivakantie

Het doel is om in de meivakantie ons hele huis onder handen te nemen. Sinds ik weer werk, blijft de huishouding nog wel eens liggen. Opruimen doe ik nog wel, maar schoonmaken bleef er vaak helemaal bij liggen. Dat moet anders. Niet omdat ik vind dat dat moet, maar omdat ik er heel ongelukkig van wordt als het een rommeltje is. Een rommeltje in huis, geeft bij mij ook vaak rommel in mijn hoofd, waardoor ik heel onrustig wordt.

Dus gisteren gelijk de eerste dag flink begonnen. Ik dacht, als ik nou goed begin, dan ben ik sneller klaar, en houden we in de meivakantie wellicht ook nog tijd over om leuke dingen te doen met de kinderen.

Dus gisteren begonnen met de schoenen. Dat is mij een doorn in het oog, overal door het huis slingerden de schoenen, dus van zolder naar beneden alle schoenen verzameld. En dat leverde dit resultaat op.


Wow... daar schrok ik toch wel van. Zoveel schoenen in huis! Vol goede moed begon ik met sorteren. Eerst maar eens per kind bekijken wat we hebben, Vervolgens alle schoenen bekeken en schoenen die weinig meer gedragen werden, en ook niet zo mooi meer waren eruit gehaald.


Bam... dat ruimt lekker op. Deze mogen weg.


Nu alle schoenen die veel gedragen worden weer netjes op de daarvoor bestemde plek gezet. Hier missen nu 2 paar schoenen van de jongens, die ze op dat moment aan hadden en 1 paar schoenen van manlief. Dat moet netjes kunnen blijven zo.


De rest van de schoenen van mij en manlief in een bak gedaan, en die staat nu netjes onderin onze kledingkast. Hierin zitten de mountainbike en racefietsschoenen van Koos en zijn zaalvoetbalschoenen en hardloopschoenen. Voor de rest mijn nette pumps die ik niet vaak draag, maar wel graag om mijn outfit compleet te maken.



De tas met snowboots en bergschoenen staat nu netjes op zolder bij de vakantiespullen, want alleen dan worden ze gebruikt en ook een bak met te grote schoenen en laarzen voor de dochter, die ik in de toekomst nog ga gebruiken.


En in de bijkeuken staat nu deze bak met speelschoenen en laarzen, die vaak bij het buitenspelen worden aangetrokken.

Mooi, nu dat gedaan was, gelijk maar verder op zolder om daar de kamer van de oudste zoon en de overloop op te ruimen. Je kon in beide ruimtes bijna niet meer lopen, dus dat was ook echt nodig. Zoonlief hielp met zijn eigen kamer netjes mee, dus we hadden snel resultaat.


Veel oud papier naar de milieustraat
5 zakken kleding voor een kledingactie op school.
2 bakken die nog klaarstaan om naar de kringloopwinkel gebracht te worden

Resultaat, een heerlijk opgeruimde 2de verdieping. Alles afgestoft en gezogen, ook de trap naar de 1ste verdieping.
Op naar de 2de dag.
Doel, de hele eerste verdieping netjes!

Krijgen jullie al zin om ook aan te gang te gaan?

Liefs,
Willeke


vrijdag 14 april 2017

Mayonaise

In een tijd waarin alles lijkt te draaien om eieren, verschijnt op mijn blog het recept voor homemade mayonaise. Niet dat ik geloof dat eieren iets met pasen te maken heeft. Voor mij is pasen het ongelooflijke wonder dat Jezus uit liefde voor mij wilde sterven, om zo de weg vrij te maken naar God.

Hier dus geen extra eieren met pasen, dit jaar zelfs geen enkel paaseitje gekocht. Een reep chocola smaakt net zo lekker ;-)

Waarom die eieren in verband zijn gebracht met pasen. Het kan verschillende oorzaken hebben. Pasen is natuurlijk ook een lentefeest, een feest van nieuw leven, dus dat kan best ermee te maken hebben. Ik las ook een verklaring op internet dat, omdat aan pasen een 40 dagen vastentijd vooraf gaat, er dus ook geen eieren gegeten werden. Omdat de kippen, die de meeste mensen in vroeger tijd bezaten wel gewoon eieren legden, waren er dus rond pasen heel veel eieren om van te genieten. En dat zal best lekker geweest zijn na de vastentijd.

Maar nu de mayonaise. Ik maak de mayonaise al heel lang zelf. Veel mensen denken dat het heel moeilijk is, maar dat is het helemaal niet, sinds ik weet dat het gewoon met de staafmixer kan. Onderaan bij de bronnen staat een filmpje van Youtube, waarin wordt laten zien hoe het werkt. Ik doe het nu zo'n 2 jaar op deze manier, en het is nog nooit mislukt.

Deze mayonaise bewaar ik ongeveer een week in de koelkast, en meestal is het dan op, of nog maar een klein restje over. Ik maak er namelijk ook mijn sladressing van of een keer een lepeltje door een stamppot, maar ook op een broodje gezond is het natuurlijk heerlijk.

Ik heb mijn eigen recept ontwikkeld, zonder mosterd en azijn, omdat de kinderen dat niet lekker vinden, zo'n zurige mayonaise zoals ze dat ook krijgen in Frankrijk, dus daarom de azijn achterwege gelaten. En ik vind de mayonaise ook heerlijk zo op deze manier.


Wat heb je nodig:

1 ei
Beetje peper en zout
Zonnebloemolie

Hoe maak je het:

Doe het ei in een mengbeker van de staafmixer met maatverdeling. Voeg een beetje zout en peper toe en vul voorzichtig aan tot 300 ml met zonnebloemolie.
Zet de staafmixer erin en zet hem aan, terwijl je de staafmixer op de bodem laat staan. Je ziet nu dat er onderin mayonaise gevormd wordt. Langzaamaan trek je nu de staafmixer omhoog. Op het eind kun je de staafmixer nog even op en neer bewegen, en klaar is je homemade mayonaise.

Geniet ervan!

Liefs,
Willeke

Filmje:
https://www.youtube.com/watch?v=kgxTaF9rCb0

Ik heb mijn eieren nooit op kamertemperatuur en ook met een andere staafmixer lukt het, probeer het maar.

woensdag 12 april 2017

boterkoek met notenmeel

Echt zo lekker deze boterkoek met notenmeel. Echt een compleet andere smaaksensatie dan de gewone boterkoek. Het recept komt uit het boek koekje van Cees Holtkamp en Kees Raat. Zoals gewoonlijk met de nodige aanpassingen, waardoor het toch een soort van mijn eigen recept is geworden. Het originele recept was met cashewnoten, ik heb het met gemengde noten gedaan en de hoeveelheid noten vermeerderd, de hoeveelheid suiker heb ik verminderd en vervangen voor een ongeraffineerde suiker. Het resultaat, een heerlijk smeuïge boterkoek, die zo gemaakt is, en waarvan je heerlijk kunt genieten.





Wat heb je nodig:
(voor een vierkant bakblik van 20 x 20 cm)

200 gram gemengde noten
100 gram palmsuiker
150 gram zachte roomboter
150 gram speltbloem
snufje zout

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 170 graden hetelucht. Maal de noten met de suiker helemaal fijn. Kneed samen met de roomboter, het zout en de speltbloem tot een zachte deegbal. Leg op de bodem van het bakblik een stukje bakpapier en bedek de bodem van het bakblik met het deeg. Bak de koek in 20 tot 25 minuten gaar. Laat de koek goed afkoelen en snijd daarna in kleine stukjes.
Let op, door de noten is het heel machtig. Een klein stukje is al snel genoeg.

Eet smakelijk.

Liefs,
Willeke

Bronnen:
Koekje van Cees Holtkamp en Kees raat.



zaterdag 8 april 2017

tijger sodabroodje

Dit is echt een broodje die je binnen een uur op tafel kunt zetten. Ideaal. Ik maak hem standaard bij een soepmaaltijd, maar ook op momenten dat ik even snel een broodje nodig heb, en ik geen tijd heb om uren te wachten tot het voldoende gerezen is.


Gisteravond had ik geen zin om een broodje te bakken. Zaterdagmorgen ontbijten we altijd met yoghurt en granola of havermoutpap. Dan hebben we dus geen broodje nodig. De bedoeling was dat ik vanmorgen vroeg een broodje zou gaan bakken, maar helaas... ik vergat het helemaal. Gebeurd trouwens wel vaker dat ik wat vergeet ;-)

Om half 12 kwam ik daar achter. Toen dus snel maar dit broodje gemaakt.
 


Wat heb je nodig:

400 gram speltbloem
4 gram baksoda
4 gram zout
350 ml karnemelk

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 240 graden hetelucht.

Weeg de droge ingrediënten af en roer ze door elkaar. Voeg de karnemelk toe en mix dit erdoor heen. Let op, zodra er een bal gevormd wordt is het goed. Je hoeft niet langer door te kneden zoals bij een gewoon broodje.

Vet de bodem van een gietijzeren braadpan in en leg daar de deegbal in. Bestrijk de bovenkant van het brood met een beetje karnemelk. (ik doe dat met een bak-kwastje)

Bak het brood voor 40 a 50 minuten in de oven met de deksel op de pan. Na 30 minuten haal je de deksel van de pan en bak je hem verder zonder deksel. Om te controleren of het brood gaar is prik je met een thermometer in het midden van het brood. Als de kerntemperatuur 90 a 95 graden is, is je broodje gaar.

En klaar is je broodje!

Ik hoop dat je er net zo van geniet als dat wij hier thuis altijd doen.

Liefs,
Willeke

P.s. Heb je geen gietijzeren pan om in te bakken, dan kan het ook gewoon op de bakplaat of in een springvorm. Weet alleen niet of je dan ook dat tijgereffect krijgt.




woensdag 5 april 2017

maandboodschappen

Vorige week heb ik voor het eerst maandboodschappen gedaan. Ik bestelde al een poosje bij de Jumbo mijn boodschappen, die ik dan vervolgens bij een pick-up point ophaalde. Maar voor m ijn biologische karnemelk en yoghurt ging ik dan toch weer naar de Boni, omdat die zo lekker is, en ook nog in compleet biologisch afbreekbare pakken zit. Verder haal ik mijn volle melk altijd bij de boer, en ook mijn eieren en groenten, die ik via puurdichtbij bestel en afhaal in Amersfoort. Al met al ging daar best veel tijd in zitten. Vandaag merk ik voor het eerst het gemak van de voorraad in huis. Ik ben alleen even naar de Boni gegaan om mijn melkvoorraad weer aan te vullen en voor bananen. De rest had ik nog in huis en hoef ik dus de deur niet meer voor uit.Ook als ik weekboodschappen deed, moest ik nog best regelmatig even naar de supermarkt, omdat ik iets vergeten was, of omdat ik iets speciaals nodig had en dat blijft, maar toch heel beperkt nu, omdat ik eigenlijk alles in huis heb om van te kunnen leven.

Het grote voordeel is, dat ik nu 1 keer in de maand hoef na te denken wat ik wil eten. En het menu wordt daardoor een stuk gevarieerder. Bijna iedere dag van de maand staat er iets anders op tafel, dat was met weekboodschappen toch vaak wel anders, omdat ik dan toch vaak op hetzelfde terugviel.
Nu bestel ik alles online, hoef het alleen maar op te halen, en voor een maand ben ik klaar. Gemakkelijk toch.

Maar hoe doe ik dat dan met verse ingrediënten. Normaal gesproken eten wij al best veel diepvriesgroente. Ik vind het gemakkelijk, en vaak blijven er op die manier ook meer vitaminen bewaard, omdat het direct vanaf het land bewerkt wordt. Als je een halve week je groente in de koelkast hebt liggen, gaan er op die manier al veel vitaminen verloren. En als ik dan toch verse groenten wil, dan haal ik dat via puurdichtbij. Bijkomend voordeel is, dat mijn diepvries eindelijk weer gevuld is. Doordat ik nooit meer brood koop, maar altijd zelf bak, waren veel lades van mijn diepvries ongevuld, en daardoor eigenlijk een enorme energievreter. Nu zit voor een groot deel van de maand mijn diepvries gevuld, waardoor hij ook zuiniger is in gebruik.


Hetzelfde geld voor de koelkast. Ook die kwam met weekboodschappen niet meer vol, en was daardoor dus minder energiezuinig. Nu ligt de koelkast vol met melk (de melk die ik vandaag gekocht heb is houdbaar tot 20 april), kaas, roomboter en de groente die ik vers haal bij puurdichtbij.
Langzamerhand wordt de koelkast natuurlijk wel leeggegeten, maar voordat het zover is, is hij in ieder geval een stuk zuiniger in gebruik.

  En nu dan het mooiste, hoe heb je ooit ruimte voor zoveel boodschappen. Bij ons valt het eigenlijk alles mee, hoeveel ruimte het inneemt. De bovenste plank van de kast boven de koelkast, stond tot voor kort voornamelijk vol met spullen, die ik eigenlijk weinig gebruikte. Die spullen heb ik weg geminimaliseerd en dat is nu mijn voorraad plank geworden. Eigenlijk staat daar alleen broodbeleg, kofiebonen, pakjes tomatensaus, rijst, spaghetti en dergelijke. Ik sta er zelf eigenlijk ook van te kijken hoe weinig het eigenlijk is. Maar blijkbaar kunnen we hiervan leven.




Verder heb ik een la in mijn keuken geordend. Alle aangebroken verpakkingen heb ik in potten gedaan waarvan ik de deksel met schoolbordverf heb geverfd, en daar met krijtstift de naam van het product erop geschreven. Zo heb ik in een oogopslag duidelijk wat er in mijn la staat.

Voor mij werkt het. Ik ben er ontzettend blij mee, dat ik niet meer misgrijp of voor ieder wissewasje naar de winkel moet. Het bespaart me ontzettend veel tijd en de ruimte die het thuis inneemt valt dus ook nog best wel mee.  Benieuwd of me dit in de toekomst ook nog geld gaat besparen.

Liefs,
Willeke