ijs petit fours

Gisteren plaatste ik op Facebook en Instagram een collage, met alle baksels, waarvan ik het recept nog moet uitwerken op mijn blog. Aan jullie de vraag welk recept jullie het eerst wilden zien. Echt super leuk dat daar zo op werd gereageerd, en dat er een heel aantal vroegen naar het recept met de mooie gele en rode bollen.

Leuk vond ik dat, omdat jullie vast niet zouden bedenken dat dit ijsbolletjes zijn. Ik maakte dit recept voor een diner, vorig jaar in november, met vrienden, en dit was het dessert.

Het is een variatie op de monchou petit fours. In plaats van de kers en de monchou is in dit geval het koekje gevuld met een klein beetje slagroom en daarbovenop het ijsbolletje.

Vind je het nog steeds leuk om dit recept te weten, lees dan snel verder




Wat heb je hiervoor nodig:

Voor de koekbodem:
  • Amandelspijs (recept)
  • 125 gram speltbloem
  • 90 gram kokosbloesemsuiker
  • 90 gram roomboter
  • 2 gram baksoda (halve theelepel)
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel citroensap
Voor de ijsbolletjes:

1 doosje diepvriesfruit (250 gram)
1 banaan
40 ml slagroom

Extra:

geklopte slagroom


Hoe maak je het:

Maak eerst de amandelspijs. Dit kan ook al een paar dagen van te voren.

De bodem:

Meng de speltbloem met de baksoda en de kokosbloesemsuiker. Voeg de roomboter in kleine blokjes toe samen met de eidooier en de citroensap.

Kneed alles goed door tot een mooie deegbal. Laat ongeveer een half uur in de koelkast rusten.

Beboter het cupcakeblik

Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte en steek hier rondjes uit ter grootte van de bodem van je cupcakejes. Leg in ieder vormpje een rondje van het deeg en leg in het midden een bolletje amandelspijs van ongeveer 4 gram. druk een beetje plat, maar zorg dat de randen rondom vrij blijven.

Zet het bakblik in de oven en bak 15 minuten op 175 graden hetelucht. Druk na het bakken de amandelspijs nog een beetje naar beneden, zodat je echte bakjes krijgt en laat goed afkoelen.

De ijsbolletjes:

Pureer de banaan samen met het diepvriesfruit en de slagroom. Doe alles in een spuitzak en spuit dit in een siliconen cakepop bakvorm. (Ik heb deze) Zet de mal in de diepvries nadat je het hebt afgedekt met huishoudfolie.

Afwerking:

Vul de koekvormpjes met een beetje slagroom en zet daarbovenop een mooi ijsbolletje.

Liefs,
Willeke

P.S. Je kunt deze ijsjes in alle smaken maken. Ik heb ze gemaakt in de smaken braam, framboos en mango.

P.P.S. Wil je notenvrij, dan kun je in plaats van amandelspijs de koekjes ook vullen met dadelpuree. Laat daarvoor de dadels weken in water, en pureer ze. Daarna kun je dit gebruiken in plaats van de amandelspijs. 






Reacties

ange zei…
Ha Willeke,

Even een technische vraag;

Moet je het deeg alleen op de bodem leggen of omhoog drukken(voor bakjeseffect?)

groetjes,
Angé
Hoi Angé,

Je hoeft het alleen op de bodem te leggen. Daarbovenop het balletje amandelspijs. Doordat de koek gaat rijzen ontstaat inderdaad vanzelf dat bakjeseffect.